Blek taggsvamp är en god matsvamp som kan både avnjutas för sig och stekas ihop med andra arter. Den kan med fördel förvällas och frysas in, men att avnjuta den direkt i en mustig gryta kan varmt rekommenderas. Taggsvampen håller en pepparkryddig smak och ger ditt recept ett lyft.
Växtplats
Taggsvampen trivs i mossiga blandskogar & fuktiga barrskogar. Den frodas i mossiga & fuktiga partier, så om man letar taggsvamp är det framförallt detta man ska kolla efter.
Säsong
Taggsvampen förväntas komma i Augusti och håller sig fram till Oktober beroende på när frostnätterna börjar bita.
Hur känner jag igen en Blek Taggsvamp?
Blek Taggsvamp är en vit till sämskinns-färgad svamp som är enkel att komma ihåg. Under hatten växer det taggar, och hittar man en så är det inte ovanligt att man hittar ett långt stråk med taggsvampar.
Speciella instruktioner för plockning av Blek Taggsvamp
När du plockar Blek taggsvamp till försäljning så ska taggarna vara kvar. Det bästa är att lägga svampen väldigt glest i korgar och låta denna art ligga för sig. Taggarna åker lätt av och smutsar då ned resten av din fångst. Taggen är också väldigt känslig och blir snabbt brun i kanterna vid brysk hantering. Skär bort roten på varje svamp och kontrollera om det finns maskhål i foten. Maskangripen svamp köps ej upp, och inköparna kontrollerar detta noga. Om man ser spindelnät eller små bruna prickar under hatten så är den mest troligen maskäten. Om du är osäker på vad vi kollar efter, plocka några enstaka och ta med till oss så hjälper vi dig förstå när du kommer för att sälja din svamp. Taggsvampar kan under torra perioden få svarta/mörka kanter, och detta är något som inte är säljbart.
Blek Taggsvamp & Förväxlingssvampar
Taggsvampen har ingen giftig förväxlingssvamp, utan bara mindre smakliga. Den vanligaste förväxlingssvampen är rödgul taggsvamp, och denna köps inte in. Enklaste sättet att se detta är att kolla under, där taggarna brukar vara aningen mer röd/bruna.
Den kan också förväxlas med Fårticka, den har inga taggar och är nästintill mjölkvit under och grå uppe på hatten. Denna kan köpas in om den är ung & maskfri.
Sist har vi Brödtickan, denna liknar fårticka men är mer rödbrun och har en sötaktig doft.
Att se upp för när du går i skogen
Precis som i högt gräs, så trivs också fästingarna i skogen. Det kan vara bra att med jämna mellanrum kolla av kläderna och titta ordentligt om man känner att det kryper. Fästingbett behöver inte vara farliga, men man uppmanas att ha koll på fästingbett så man inte får symptom på ex Borrelia eller TBE.
Bilder av dåliga exemplar


