Brödticka

Albatrellus confluens

Ett intressant inslag för svampentusiaster och kockar som vill utforska nya smaker.

Växtplats: Mossig barrskog
Säsong: Augusti-Oktober

En brödticka som ska ätas böra vara ett yngre exemplar, de äldre får nämligen en besk smak och blir då helt oaptitlig. Något som kan vara bra att ha i åtanke är att brödtickan kan ha viss laxerande effekt på vissa människor.

Växtplats

Brödtickan växer mest i södra delen av norrland och i mellansverige men förekommer runt om i hela landet. Den trivs i barrskog, helst i mossa.

Säsong

Växer vanligen från Augusti-Oktober men har sin topp i september.

Hur känner jag igen en Brödticka?

Brödtickan växer sällan ensam, utan snarare som ett enda stort block av svampar. Dom blir stora och växer omlott i en enda stor hög. Den är ljust brödfägad på toppen och undersidan täcks av vad som nästan ser ut som fjun, på äldre exemplar kan de nästan se ut som rör. Lär dig hur en brödticka luktar så kommer du alltid komma ihåg den, den luktar nämligen väldigt speciellt. Känner du en lukt som är lite åt det söta hållet som stämmer med resten av beskrivningen så har du mest troligt funnit en brödticka.

Speciella instruktioner för plockning av Brödticka

Brödtickan ska vara fast & ren. Det är viktigt att du rotskär ordentligt och borstar bort övrig smuts. Skär ordentligt kring foten där mycket smuts samlas och damma ur glipor. Denna svampsort växer oftast i en enda stor klump och samlar därför på sig en del skräp. Storleken spelar ingen roll för oss, bara den är fast och ren. Om det är mycket smuts i skarvar så kan du skära bort lorten, eftersom denna svampen ska hackas så är det viktigare att den är ren än hel.

Brödticka & Förväxlingssvampar

Den vanligaste förväxlingssvampen är Fårticka, och denna köps också in fast under egna kriterier. Enklaste sättet att se skillnad är att Brödtickan kan se lite mjuk/luddig ut under, fårtickan är helt slät och kritvit.

Den kan också förväxlas med Taggsvamp, och den köps också in under egna kriterier. Du kan läsa mer på Blek Taggsvamp.

Att se upp för när du går i skogen

Precis som i högt gräs, så trivs också fästingarna i skogen. Det kan vara bra att med jämna mellanrum kolla av kläderna och titta ordentligt om man känner att det kryper. Fästingbett behöver inte vara farliga, men man uppmanas att ha koll på fästingbett så man inte får symptom på ex Borrelia eller TBE.

Sälj och få betalt

    Se alla inköpspriser