En god matsvamp som gör sig bra i de flesta rätter. Grytor, såser, paj eller soppa, oavsett så kommer denna svamp att ge dig en helt ny smakupplevelse. Den kan användas färsk, eller torkas för längre förvaring.
Växtplats
Svart trumpet trivs bäst i mossa kring hassel och ek men kan även finnas i barrskogar. Den vill inte ha för blött, utan tycker bättre om torrare marker. Finns främst i syd till mellan Sverige.
Säsong
Svart trumpet börjar växa i Augusti till September. Denna svampen är lite kräsen med sitt växtsätt så den kan frodas periodvis för att sedan försvinna lika snabbt igen. Det gäller att ha tålamod när man letar svart trumpet, och med fördel lite tur.
Hur känner jag igen Svart trumpet?
Svart trumpet är ihålig från topp till fot, precis som en trumpet. Den kan vara kolsvart till aningen brunskiftande upptill, men foten och under hatten ska vara grå-vit. Svampen är tunn men ska ändå kännas fast och absolut inte slemmig. Den ska dofta friskt och nästan lite sött.
Speciella instruktioner för plockning av Svart trumpetsvamp
Svart trumpet som ska plockas till försäljning ska hanteras varsamt och om möjligt i separat behållare. Vi vill ha hela, unga friska svampar som luktar friskt och ger ett gott helhetsintryck i lådan. Det svåraste med svart trumpetsvamp är att avgöra om den är dålig eller bra. I detta fall är det absolut enklaste att lukta på svampen, gärna en och en medans du plockar dom. Luktar den friskt och sött så är den bra, luktar den som en gammal gympasko så är den dålig och ska stanna i skogen. Om man lägger en dålig svamp bland de bra så sprider sig rötan fort och en hel låda kan bli dålig över natten. Var noga med detta.
Svart trumpet & Förväxlingssvampar
Svart trumpet har inga farliga förväxlingssvampar, de som man kan stöta på är grå kantarell eller kruskantarell.
Kruskantarellen är lite ljusare i färgen och trivs inte på samma ställe som svart trumpet. Grå kantarell har åsar under hatten och är fullt ätlig. Dock är den sällsynt och borde därför låtas stå kvar i skogen.
Att se upp för när du går i skogen
Precis som i högt gräs, så trivs också fästingarna i skogen. Det kan vara bra att med jämna mellanrum kolla av kläderna och titta ordentligt om man känner att det kryper. Fästingbett behöver inte vara farliga, men man uppmanas att ha koll på fästingbett så man inte får symptom på ex Borrelia eller TBE.